3D-printning kontra lasergravering

Udforsk lighederne og forskellene på to af de mest populære teknologier i dag.

Laserskåren 3D-buste i flere lag af Abraham Lincoln

På overfladen ser 3D-printning og laserskærings-/graveringssystemer muligvis ikke ud til at have meget til fælles. De er dog mere ens, end du måske tror.

Disse maskiner begyndte som en måde for tredjeparter at levere produkter til virksomheder og enkeltpersoner på for at opfylde deres behov, efterhånden som de opstod. Udviklingen af teknologi og miniaturisering har lagt begge disse værktøjer i hænderne på almindelige forbrugere, så de kan lave deres eget legetøj, gravere deres egne genstande eller bruge dem i deres små virksomheder.

Begge typer maskiner er computerdrevne. En computer skal køre et program for at skabe den type projekt, som brugeren arbejder på. I 3D-printning er programmering vigtigt til at lave en form til det produkt, der produceres. Dette giver også brugerne mulighed for at skabe nye og forskellige typer genstande, legetøj, enheder eller projekter. I lasergravering og -skæring sikrer programmering, at laseren affyrer der, hvor det er meningen, så f.eks. tekst eller grafik bliver perfekt graveret i midten af genstanden, eller at dimensionale bogstaver til et skilteprojekt skæres og ikke graveres.

Laserskåret og -graveret Colorado Rockies-skilt

Da lasergravører og 3D-printere først kom frem, var de ekstremt dyre maskiner, som du kun kunne få råd til, hvis du enten var rig eller ejede en virksomhed, hvor maskinerne ville blive anvendt hyppigt. Nu er der en lang række 3D-printere til en overkommelig pris på markedet, hvoraf nogle kun koster omkring $100. Når det er sagt, kan avancerede 3D-printere stadig løbe op i tusindvis af dollars, afhængigt af funktionalitet og kvalitet. Lasergravører kan også være dyre, men de er også blevet mere overkommelige i de seneste år. Derudover kan virksomheder i nogle situationer lease lasergravører til brugere til en overkommelig pris.

Forskellene mellem disse maskiner er indlysende. Med 3D-printning kan du printe en hel genstand. Laserskærere/-gravører raderer og mærker logoer, stregkoder eller reklameartikler i genstande og skærer også stykker til fremstilling af prototyper og 3D-modeller. De kan gravere på næsten alle materialer som træ, plast, glas, metal, gummi og meget mere. Med 3D-printning arbejder brugerne for det meste med plast, selv om større virksomheder øger support til 3D-printning med metal, glas og endda beton.

3D-printning

3D-printning, der også er kendt som additiv fremstilling, er en proces, hvor tredimensionelle genstande skabes via dannelsen af lag af materiale, der lægges oven på hinanden.

3D-udskrevne genstande kan laves om til næsten alle former ved hjælp af CAD-software. Genstande kan variere i størrelsen fra meget små til en hel bygning, afhængigt af printerens størrelse og funktioner. Fordelene ved additiv fremstilling er ikke blot, at processen er ekstremt hurtig sammenlignet med traditionel fremstilling, men at genstande kan specialfremstilles til forskellig brug.

3D-printer laver et snørklet design

3D-printning er med en stigning i kompleksitets- og effektivitetsniveauet blevet mere og mere populær i de seneste år med nye og spændende måder at skabe dele til en lang række produkter eller hele enheder til en række brancher. Disse printere skaber dele og genstande på en meget billigere måde end traditionel fremstilling.

Så hvad kan du lave med 3D-printning? Stort set alt.

Adidas bruger 3D-printning til at specialfremstille skosåler for at give forbrugerne en bedre pasform. Den amerikanske flåde printede for nylig et undervandstæt skrog til fremtidige militærkøretøjer på en 3D-printer. Nogle virksomheder bruger 3D-printning til at fremstille dele til fly og rumfartøjer, mens andre bruger teknologien til at lave billigere dele og proteser inden for sundhedssektoren. Der er endda en person, der har skabt en 3D-printet tredje tommelfinger. Academia printer elastisk hud til robotter, en traktorstråle a la Star Trek, mikroskoper til udviklingslande og kropstemperaturmålere, som kan bæres på kroppen, på 3D-printere.

3D-printer, der printer en genstand

Her går vi på ingen måde i dybden med opfindelser og nævner ikke engang udbuddet af gør det selv-legetøj. Dette er formentlig den største kategori af 3D-printning, så meget så det truer med at påvirke milliarddollar-legetøjsbranchen drastisk inden år 2020.

Lasergravering

Lasergravering er en proces, hvor en laserstråle fjerner dele af et materiales overflade for at skabe et billede, der både kan ses og mærkes. Laseren skaber høj varme under graveringsprocessen, hvilket får materialet til at fordampe. Laserstrålen kan også programmeres til at skære gennem en række materialer som træ, akryl, læder, kork osv.

Hvor lasergravering tidligere blev opfattet som en proces, der kun blev brugt af store virksomheder eller inden for pris-/trofæbranchen til individuel tilpasning af genstande til virksomhedsbrug, bruges lasergravering i dag ofte af små virksomheder på grund af stigningen i antallet af åbne værksteder og e-butikker som Etsy. Alle typer produkter, herunder smykker, hobbyudstyr, penne, værktøj, punge, glas, fotos, iPhone-covere, musikinstrumenter og meget mere, kan tilpasses individuelt med lasergravering.

Laserskåren og -graveret arkitektonisk model af en vingård

Lasergravering anvendes som oftest til personlig tilpasning af en genstand med et logo, et brand eller et navn. Denne stigning i personlig tilpasning fører til omfattende brug af lasergravering med et væld af hjemmevirksomheder, der tilbyder teknikken som en måde, hvorpå man kan give en unik gave til et bryllup, en fødselsdag, et jubilæum, en særlig begivenhed på arbejdet eller en reklameartikel. Da lasere også kan skære gennem materialer, bliver disse systemer mere og mere populære til at lave prototyper, arkitektoniske modeller og meget mere.

På det seneste er lasergravering blevet et større marked, som appellerer til virksomheder, der bruger processen til gravering af serienumre, tidsstempler, reservedelsnumre, komponentetiketter, stregkoderadering, mærkning af datamatrix-stregkoder, branding og branchespecifikke koder.

Industrielle virksomheder bruger lasergravering som en måde, hvorpå de kan tilføje et ekstra sikkerhedslag til enheder eller produkter, forhindre svindel og tilbyde en måde til let at spore lagerbeholdning på.

Lasergraveret skateboard

Virksomheders og hjemmevirksomheders øgede brug har ført til, at lasergravering har opnået en sammensat årlig vækstrate på 5,5 % gennem 2016 i løbet af de seneste fem år, ifølge en markedsundersøgelse fra IBIS World. Lasergravering forventes at få indtægterne og forsendelsen af enheder til at stige i løbet af de næste fem år grundet øget tilgængelighed og priser, der falder til et punkt, hvor mange virksomheder har råd til maskinerne.

Der er mange typer laserskærere/-gravører, der har forskellige funktioner, men de fleste kan arbejde med næsten alle materialer, herunder metaller, for at radere eller mærke overfladen. Disse spænder over hele registeret fra små, prisbillige maskiner, der kan gravere små genstande, til kæmpestore maskiner, der kan gravere flere genstande på én gang. Epilog Laser har kompakte lasersystemer, der tilbyder et graveringsområde på 16" x 12" og 24" x 12", såvel som større systemer, der går op til 40" x 28"!

Hvis du er interesseret i flere oplysninger om laserskærings- og -graveringsmaskiner, kan du kontakte os for at arrangere en demonstration med forhandleren i dit område og se, hvilken mulighed der er den rette for dig.Kan en lasermaskine hjælpe dig med dit næste projekt? Udfyld formularen på denne side for at modtage en brochure over hele produktsortimentet og skårne vareprøver, eller ring til nedenstående nummer for at få flere oplysninger.


Telefon: +45 8640 2120Få en gratis brochure og vareprøver

Modtag brochurer og vareprøver, og få flere oplysninger fra os eller din lokale forhandler.

*
*
*
*
help desk software