5 almindelige fejl under lasergravering, og hvordan du undgår dem

Tag din gravering til nye højder med disse praktiske tips.

Træblok med graveringen "Avoid Engraving Mistakes" (Undgå graveringsfejl)

Uanset om du er en dygtig ingeniør eller gør dine første forsøg som skaber, tager det tid og erfaring at lære at anvende designredskaber korrekt for at undgå faldgruber og fejl.

Indimellem oplever designere problemer, der får dem til at tænke over, hvad de har gjort forkert, eller hvordan de kan gøre noget bedre. Sådan er det i alle brancher, og lasergravering er ikke anderledes.

Man kommer langt ved at vide, hvordan man undgår disse fejl, så de ikke sker igen. Lad os derfor se på fem af de mest almindelige fejl under lasergravering, og hvordan man undgår dem i fremtidige projekter.

Fejl nr. 1: Du graverer tekstil, men laseren brænder gennem materialet

Det første skridt til at undgå at brænde igennem tekstil med en lasergraverings-/-skæremaskine er at vide, hvilke tekstiler der kan klare behandlingen og ved hvilke temperaturer. Kraftigere materialer såsom denim, lærred og læder kan holde til højere effektindstillinger under graveringen. Men hvad angår tyndere materialer, er det vigtigt at starte med høj hastighed (100 % eller tæt på det) og en lav effektindstilling (omkring 5-10 %). Prøv at starte med disse indstillinger på lidt overskydende materiale, og hvis tekstilet kan klare det, kan du øge effekten, indtil du får det ønskede resultat.

Når det handler om direkte gravering af tøj, er det en god idé at reducere det dpi, du graverer med. Jo højere dpi, jo mere stof bliver der fjernet. Gravering ved et lavere dpi er med til at sikre, at laseren kun forstøver det øverste lag og ikke brænder helt gennem tekstilet. Det meste gravering af tekstil giver gode resultater ved 150-300 dpi.

Nærbillede af gravering af fleece

Fejl nr. 2: Gravering af akryl giver ikke en hvid frosteffekt

Det skyldes højst sandsynligt, at du anvender en forkert slags akryl. Til lasergravering bruges der typisk to slags akryl, som egner sig til forskellige anvendelser.

Plader og genstande af støbt akryl er fremstillet af flydende akryl, der hældes i støbeforme i forskellige former og størrelser. Denne type akryl er ideel til gravering, fordi den giver en hvid frosteffekt, så den er velegnet til priser og skilte. Den kan skæres med laser, men man opnår ikke flammepolerede kanter.

Den anden type akryl, der bruges til lasergravering, hedder ekstruderet akryl, som formes til plader af en maskine. Ekstruderet akryl koster som regel mindre end støbt akryl, fordi det fremstilles med en teknik, der gør det muligt at fremstille store mængder. Det reagerer dog meget anderledes med en lasergravør. Denne type akryl kan skæres rent og glat og giver flammepolerede kanter, men når man graverer den, får man ikke den hvide frosteffekt. I stedet får man en klar gravering. Sørg derfor for at bruge støbt akryl, hvis du er ude efter frosteffekten i det færdige produkt.

Lasergraveret akrylskilt

Fejl nr. 3: Uensartet gravering af glas

Tit sker der det, at når laseren rammer glas, bliver glasoverfladen brudt, men ikke graveret dybt, og der bliver ikke fjernet materiale nok til at gravere fuldt ud. Den brudte glasoverflade får et matteret udseende, men kan være ujævn og skåret, afhængigt af hvilken type glas der bliver graveret. Selv om det matterede look er ønskeligt, er der ingen, der vil have ujævne overflader eller skår.

Hvis du vil have en glat, matteret finish, kan du prøve at implementere et eller flere af nedenstående tips:

  • Brug en lavere opløsning – omkring 300 dpi – som vil give et bedre resultat på glas, da du adskiller de prikker, du graverer.
  • Lav de sorte prikker i grafikken om til 80 % sort.
  • Kør lasergravøren med Jarvis Dithering (dette dithering-mønster findes i Epilogs printerdriver), som vil hjælpe med at give en glat finish.
  • Nogle gange hjælper det med varmeafledning og forbedrer graveringen, hvis man lægger et tyndt, vådt stykke avis eller køkkenrulle, på graveringsområdet. Du skal blot sørge for, at papiret ikke er krøllet, når det anvendes.
  • En anden måde at sprede varmen på er at påføre et tyndt lag opvaskemiddel på det område, du graverer – enten med en finger eller køkkenrulle.
  • Endelig, hvis der er glasskår efter gravering, kan du pudse området med en ikke-ridsende skuresvamp.
Et par lasergraverede glas

Fejl nr. 4: Gravering af træ giver forskellige resultater ved den samme indstilling

Træ er et af de mest laservenlige materialer, ikke kun fordi det er meget nemt af skære, men også fordi det giver flotte resultater, når man graverer det.

Forskellige typer træ reagerer dog forskelligt, når de lasergraveres, og de giver forskellige resultater. Lettere træ som kirsebær og ahorn giver en flot kontrast, hvor laseren brænder træet væk, mens tungere træ kræver en højere lasereffekt for at skære eller gravere.

Fibertætheden kan være meget forskellig alt afhængigt af den type træ, du arbejder med. Kirsebær, el, valnød og ahorn har ret små fibertråde, mens egetræ har mellemstore til store tråde. Hvis man f.eks. graverer en stor firkant på et stykke kirsebærtræ, vil den have et meget ensartet udseende. Det graverede område vil være glat med en lille højdeforskel. Hvis man derimod graverer den samme firkant på et stykke egetræ, vil resultatet have en stor højdeforskel og et uensartet udseende.

Her er nogle tips til gravering af træ:

  • Ahorn og el er nogle af de mest populære træsorter til gravering, da de giver en stor kontrast.
  • Gravering af ubehandlet træ medfører røg og materialerester, som kan sætte sig fast i træfibrene. Du kan reducere dette ved altid at gravere nedefra og op – det er med til at lede eventuel røg væk fra graveringen.
  • Ved gravering af behandlet træ kan røg og overskydende materiale tørres af træoverfladen med en fugtig klud efter graveringen.
Lasergraveret cigaræske af træ

Fejl nr. 5: Lasergravøren er ikke så hurtig som før

Rens din maskine! Som meget andet designudstyr giver en ren maskine bedre resultater end en, der ikke bliver vedligeholdt korrekt. Du kan læse om vedligeholdelseskravene i maskinens brugermanual. Hvis ydeevnen falder hurtigt, kan det første trin til at afhjælpe problemet være at tjekke og rense de optiske dele.

Vi anbefaler eftersyn af optikken (linser og spejle) hver uge og rengøring efter behov. Hvis du skærer materialer, der medfører flere materialerester, såsom træ eller akryl, kan det være nødvendigt at rengøre de optiske dele oftere. De optiske dele har som regel en klar gylden farve og er skinnende. Hvis de er uklare eller har pletter eller materialerester, er det på tide at rengøre dem.

En Epilog Laser-maskine indvendigt

Konklusion

De ovenfor beskrevne fejl er udbredt blandt skabere og designere, der bruger lasergravører, især dem, der ikke har meget erfaring i at bruge udstyret. Som du kan se, er de dog nemme at undgå, hvis man ved hvordan.

Vi hjælper designere og skabere gennem hvert skridt i processen, så de køber den rette lasergravør, vælger de rette materialer og lærer, hvordan man forebygger almindelige fejl – vi har bl.a. en vidensbase med artikler og praktisk support til dem, der oplever problemer.

Hvis du er interesseret i flere oplysninger om lasergravører, kan du kontakte os for at arrangere en demonstration med forhandleren i dit område og se, hvilken mulighed der er den rette for dig.Er du klar til at bruge disse tips med din egen laser? Udfyld formularen på denne side for at modtage en brochure over hele produktsortimentet og skårne vareprøver, eller ring til nedenstående nummer for at få flere oplysninger.


Telefon: +45 8640 2120

Få en gratis brochure og vareprøver

Modtag brochurer og vareprøver, og få flere oplysninger fra os eller din lokale forhandler.

*
*
*
*
help desk software