Nye teknologier påvirker den smarte fabrik

Elektronikken, der påvirker ændringer inden for produktion, fra robotteknologi og IIoT til 3D-printning og lasermærkning og -gravering.

Metaldele i en Epilog FiberMark-lasermaskine
Lasere er en effektiv måde at påføre mærker på dele i forskellige former, størrelser, og mængder på.

Ikke alle fabrikker er klar til at gå hele vejen til en produktion uden lys, hvor autonome robotter indtager fabrikken uden behov for lys; hvor det bare er rækker af maskiner, der arbejder i mørke.

Men det betyder ikke, at teknologien ikke ændrer sig og påvirker den måde, hvorpå en moderne fabrik fungerer, og hvilke produkter den kan skabe. Fra det industrielle tingenes internet (IIoT) til 3D-printning og robotteknologi og den stigende anvendelse af industrielle lasere gør integration af nye teknologier på en fabrik produktionen mere selvstyrende, billigere og mere effektiv.

IIoT (Industrial Internet of Things – det industrielle tingenes internet) anses for at være den helt store forandring for den moderne fabrik. Forbundne fabrikker kan overvåge og kontrollere stort set alt i fremstillingsprocessen og kan styres enten fra fabriksgulvet eller andetstedsfra. Tilslutningsmuligheder sætter hastigheden op på automatisering og muliggør også, at produktion kan drage fordel af kognitiv analyse, maskinlæring og big data, hvilket giver indsigt i effektiv produktion til forskellige enheder og optimering af brug og vedligeholdelse af udstyr. Det samlede resultat er effektiv fabriksledelse, som både øger kvalitetssikring og mindsker omkostninger. Ifølge markedsanalysefirmaet Gartner, vil IoT-teknologi i 2020 indgå i 95 % af al elektronik til nyt produktdesign, herunder brugen af IoT på det industrielle område til at bygge disse enheder.

En holder med lasergraverede anodiserede metalskilte i aluminium
En lasers evne til at mærke produkter med en særlig kode eller et id-mærke tilfører funktioner med merværdi til den smarte fabrik, og det er en måde at forhindre forfalskning af materialer på.

3D-printning har høstet megen opmærksomhed i løbet af de sidste par år takket være 3D-printnings evne til at bygge bogstavelig talt enhver form for enhed eller produkt med meget lave omkostninger. I et stykke tid var 3D-printning begrænset til fremstilling i plast, hvor materialet blev printet i lag på lag. Men teknologien er forbedret til et punkt, hvor mange virksomheder har kapacitet til lave 3D-printning i metal, beton og andre materialer til applikationer såsom udskiftning af bildele, flyvemaskinevinger, betonbroer, komplette boliger og meget mere. Der etableres endda store fremstillingsenheder med 3D-printere, som kan køre døgnet rundt og har minimal interaktion med mennesker, mens de spytter enheder og dele ud.

Brugen af robotter på fabrikker er vokset betydeligt i løbet af de sidste fem år. De kan nu findes på fabriksgulve, på produktionslagre og inden for logistik. Der lægges i øjeblikket vægt på samarbejdende robotter, såkaldte "cobotter", der arbejder hånd i hånd med mennesker mod et fælles mål. Nogle cobotter er bare mekaniske arme, der kan bruges til opgaver som svejsning eller støbning af printplader eller tilslutning af elektronik; andre er større maskiner, der kan udføre tunge løft eller endda lave mad. En nylig undersøgelse fra MIT viste, at en robot, der arbejder sammen med et menneske på en fabrik, er mere effektiv end en robot, der arbejder alene, eller et mennesker, der arbejder alene. Undersøgelsen fandt også, at dette scenarie reducerede uproduktivitet med 85 %. Smarte fabrikker hælder mod brug af cobotter, der kan spare mennesker for at skulle udføre farlige opgaver, men ønsker også at forhindre, at robotter helt erstatter den menneskelige arbejdskraft. Selvom vi stadig er på de tidlige stadier af implementering, forventes det, at cobotter vil skabe muligheder for store forandringer i industrisektoren.

En holder med metalplader, der mærkes med en fiberlaser
Lasergravering kan skabe mærkning af meget høj kvalitet, der let kan læses af stregkodescannere, RFID-scannere og andet værktøj til lagersporing.

I mellemtiden kan den stigende brug af industrielle lasere i industrien ses i applikationer såsom materialebehandling med laser, mikroproduktion med laser, lasermærkning og lasergravering. Laserteknologi giver fabrikker mulighed for at tilføre merværdi til de produkter, de skaber. Eksempler omfatter gravering af navne eller logoer, tilføjelse af stregkoder på flere produkter samtidig, tilføjelse af id-mærker for at forhindre forfalskning og produktion af en bred vifte af lasermærker på en række materialer, f.eks. ubehandlet metal, belagt metal, anodiseret metal og forgyldt metal. I hvert enkelt tilfælde kan arbejdet udføres med utrolig fine detaljer.

Lasergravering hjælper også med at beskytte intellektuel ejendomsret takket være evnen til at tilføje serienumre, tidsstempler, delnumre, etiketter til komponenter, datamatrix-kodemærkning, branding og industrispecifikke koder – i alle tilfælde leveres en mærkning af høj kvalitet, der let kan aflæses af stregkodescannere eller andre lagersporingsværktøjer, der er afgørende for en smart fabrik. Derudover kan lasersystemer tilsluttes et fabriksnetværk som en manifestation af IIoT og præsentere nye muligheder for systemvedligeholdelse, overvågning, drift, fjernfejlfinding og produktsupport.Hvis du ønsker flere oplysninger om at integrere laserskæring og -gravering, kan du udfylde formularen på denne side eller ringe til os på nedenstående nummer for at få en snak om dine behov og arrangere en demonstration med forhandleren i dit område.


Telefon: +45 8640 2120

Få en gratis brochure og vareprøver

Modtag brochurer og vareprøver, og få flere oplysninger fra os eller din lokale forhandler.

*
*
*
*
help desk software