Når du skal lasermærke metal

Sådan påvirker lasertyper, mærkningsmål og materialevalg mærkning af metal.

Metalbeholder graveres med en Epilog-fiberlaser

En meget populær brug af både CO2- og fiberlasersystemer er til lasergravering af metaller med stregkoder, serienumre og logoer.

Da fiberlasere har en lang driftstid, ikke kræver vedligeholdelse og er forbundet med relativt lave omkostninger, er de et ideelt valg til mærkning i industrien. Disse lasertyper giver en permanent mærkning med høj kontrast, der ikke påvirker delens integritet.

I forbindelse med mærkning af ubehandlet metal med en CO2-laser bruges en særlig spray (eller pasta) til at behandle metallet inden gravering. Varmen fra CO2-laseren binder bindemidlet til det ubehandlede metal, hvilket giver en permanent mærkning. De hurtige og billige CO2-lasere kan også bruges til at mærke andre typer af materialer, som f.eks. akryl, natursten og meget andet.

Både fiber- og CO2-lasersystemer fra Epilog kan betjenes fra næsten al Windows-baseret software og er meget lette at bruge.

Forskelle på laserne

Fordi forskellige typer lasere reagerer forskelligt med metaller, er der nogle aspekter, som bør overvejes.

Der kræves mere tid til at mærke metaller med en CO2-laser, fordi materialet skal belægges eller behandles med et mærkningsmiddel. Laseren skal også køre ved en lav hastighed og med høj effekt, så der kan opnås tilstrækkelig binding mellem mærkningsmidlet og metallet. Brugere oplever nogle gange, at de kan tørre mærket af efter behandlingen med laser, hvilket tyder på, at mærkningen skal gentages ved en lavere hastighed og højere effekt.

Metalplade mærket med CerMark i en Epilog CO2-laser
Medicinske instrumenter mærket med CerMark i en Epilog CO2-laser

Fordelen ved metalmærkning med en CO2-laser er, at mærkningen faktisk laves oven på metallet, uden at fjerne materiale, så der er ingen indvirkning på metallets tolerance eller styrke. Det skal også bemærkes, at belagte metaller såsom anodiseret aluminum og malet messing ikke kræver forbehandling.

Når man arbejder med ubehandlet metal, er fiberlasere de foretrukne graveringsmaskiner. Fiberlasere er ideelle til mærkning af mange typer aluminium, messing, kobber, nikkelbelagte plader, rustfast stål m.m. – såvel som konstruktionsplast som ABS, PEEK og polykarbonater. Nogle materialer er dog udfordrende at mærke med den laserbølgelængde, som maskinen udsender. Hvis materialet f.eks. er transparent, kan strålen gå igennem det og lave mærker på graveringsbordet i stedet. Selv om det er muligt at lave mærker på organiske materialer som træ, transparent glas og læder med et fiberlasersystem, er det ikke det, systemet er bedst egnet til.

Mærkningstyper

Et fiberlasersystem tilbyder en række muligheder for bedst at passe til den type materiale, der skal mærkes. Den grundlæggende graveringsproces omfatter en laserstråle, der får materialet til at fordampe fra overfladen på en genstand. Mærkningen er ofte en kegleformet fordybning på grund af strålens form. Flere omgange gennem systemet kan skabe en dyb gravering, hvilket udelukker risikoen for, at mærkningen slides væk under barske forhold.

Motordæksel af metal i en Epilog FiberMark-lasermaskine

Ablation minder om gravering og er ofte forbundet med fjernelse af et dæklag for at blotlægge materialet nedenunder. Ablation kan udføres på anodiseret, forgyldt og pulverlakeret metal.

Der kan laves en anden type mærkning ved at opvarme overfladen på en genstand. Ved afhærdning skabes et permanent oxidlag ved, at materialet udsættes for en høj temperatur, hvilket efterlader et mærke med høj kontrast uden at ændre overfladens finish. Skumning smelter materialets overflade for at frembringe gasbobler, der bliver fanget, når materialet køler ned, hvilket giver et hævet resultat. Polering kan opnås ved hurtigt at opvarme et metals overflade for at ændre farven på det, hvilket giver et spejllignende resultat. Afhærdning virker på metaller med et højt niveau af kulstof og metaloxid, f.eks. stållegeringer, jern, titanium og andre metaller. Skumning bruges typisk på plast, selv om rustfast stål også kan mærkes med denne metode. Polering kan udføres på stort set alle metaller; mørkere metaller med en mat overflade har en tendens til at give resultater med den højeste kontrast.

Metalplade med raderings-, polerings- og afhærdningsmærker

Overvejelser i forbindelse med materiale

Ved at ændre på laserens hastighed, effekt, frekvens og fokus kan man udføre forskellige typer mærker på rustfast stål, såsom afhærdning, radering og polering. Arbejder man med anodiseret aluminium, kan man ofte opnå langt klarere mærker end med en CO2-laser. Gravering af ubehandlet aluminium giver dog mindre kontrast – fiberlaseren vil fremstille nuancer af grå, ikke sort. Man kan dog opnå sort radering på aluminium ved at anvende dyb gravering i kombination med oxidationsmidler eller farvefyld.

Lignende overvejelser skal gøres i forbindelse med mærkning af titanium, hvor laseren har tendens til at fremstille nuancer fra meget lys grå til meget mørk grå. Afhængig af legeringen kan der laves mærker i forskellige farver ved at justere frekvensen.

Det bedste af begge verdener

Med systemer med dobbelt kilde kan virksomheder med budget- eller pladsbegrænsninger øge deres alsidighed og kapacitet. Det skal dog bemærkes, at der er en ulempe: Når ét lasersystem er i brug, kan det andet system ikke anvendes.

Hvis du er interesseret i flere oplysninger om mærkning af metal med en lasermaskine, kan du kontakte os for at arrangere en demonstration med forhandleren i dit område.

Kan en lasermaskine hjælpe dig med din mærkning af metal? Udfyld formularen på denne side for at modtage en brochure over hele produktsortimentet og skårne vareprøver, eller ring til nedenstående nummer for at få flere oplysninger.


Telefon: +45 8640 2120

Få en gratis brochure og vareprøver

Modtag brochurer og vareprøver, og få flere oplysninger fra os eller din lokale forhandler.

*
*
*
*


help desk software