Lasergravering af stempler til prægning af læder med MDF og akryl

En sjov måde at bruge din lasermaskine på til at give læder et unikt udseende.

Velkommen tilbage til Epilog Studio. I dette projekt kigger vi på lasergravering af MDF og akryl for at lave stempler til prægning af læder. Se videoen ovenfor, eller læs om projektet nedenfor for at se, hvordan vi tog lidt MDF og akryl og brugte det til at stemple læderlapper.

Du kan få en meget tydelig og præcis gravering på læder med en Epilog Laser-maskine (læs mere på vores side om læder), men denne stempelteknik er et godt alternativ, der vil give læderet et anderledes udseende. Når du trykker på læderet med et stempel, bibeholdes materialets overfladeudseende og struktur, og dette er et hurtigt og nemt alternativ til udskæring i hånden, CNC-routing eller 3D-udskrivning af stempler.

Klargøring af illustrationen

Vi begyndte med en håndfuld forskårne læderlapper, og vi forberedte nogle illustrationer på forhånd. Dette trin vil være genkendeligt for dig, hvis du har forberedt grafik til en laser før. Vores grafik er sort og hvid, og de sorte områder angiver, hvor laseren skal affyres. Vi graverer materialet rundt om vores logoer og tekst væk, så grafikken er tilbage og danner den "forhøjede" del af stemplet.

Det vigtigste at huske på, når det kommer til grafik til dette projekt, er, at vi er nødt til at sikre os, at vi spejlvender vores illustration. Når et stempel presses ned i et materiale, vil det resulterende tryk på dette materiale være et omvendt billede af stemplet. Så hvis vi ønsker, at billedet på læderlapperne skal læses korrekt, er vi nødt til at spejle grafikken på stemplet.

For nemheds skyld har vi designet vores stempler til at være samme størrelse og form som vores læderlapper. Dette er ikke nødvendigt, men det vil hjælpe os til at justere vores stempler senere. Da kanterne på stemplerne stemmer overens med kanterne på lapperne, kan vi matche dem og let garantere vores grafiks placering. Det smarte ved at bruge en laser er, at vi kan skære lapperne til den størrelse eller form, vi har brug for, så vi kan oprette tilpassede, brugervenlige stempler til et hvilket som helst antal produkter.

Udskrivning af stemplerne

Vi brugte vores nyeste maskine til dette projekt, en Fusion Pro 48 med 120 watt. Denne maskine leveres med vores indbyggede IRIS™-kamerasystem, hvilket gør det meget let for os blot at klikke og trække, kopiere og indsætte illustrationer på materialet. Dette er en meget praktisk funktion i Fusion Pro, men dette projekt kan sagtens laves med en hvilken som helst af vores maskiner.

Graveringsindstillinger
Maskine: 120-watt CO2 Fusion Pro
DPI600 Hastighed40 % Effekt100 %
Du kan finde de anbefalede materialeindstillinger i maskinens manual.

Vi dækkede vores MDF- og akrylplader til for at beskytte materialernes overflade. Vi anbefaler at bruge materialer, der er dækket til på forhånd, eller selv dække dem til på den overflade, hvor du vil gravere og udskære stemplerne. Dette er ikke obligatorisk, men vil gøre processen meget nemmere, da det reducerer mængden af rengøring efter gravering. Det hjælper også med at beskytte overfladen på stemplet mod ridser under rengøringsprocessen og sikrer, at overfladen forbliver jævn, så der ikke overføres pletter fra stemplet til læderlapperne under prægning.

Ekstra dybde

Vi vil sikre, at den forhøjede grafik på vores stempler er dyb, så når vi trykker dem ind i læderet, trykkes bagsiden af stemplerne (området, hvor vi har graveret materiale væk) ikke også ned i læderet og efterlader et aftryk. Vi kørte graveringsjobbet endnu en gang for at opnå denne dybde. Den dybde, du ender med, afhænger i høj grad af laserens watt-tal og typen af materiale, du bruger til stemplerne. To gange var nok til vores 120 watt-system. Hvis du bruger en laser med et lavere watt-tal, kan du eventuelt køre den tre gange.

En anden ting, du skal overveje, er det materiale, du vil præge. Hvis du har et tykkere materiale, og/eller hvis du gerne vil have et dybere tryk, skal du sikre dig, at den forhøjede grafik er tyk nok til at imødekomme dine behov. Hvis du derimod har et tyndere materiale, der kræver et tyndere tryk, er stemplets tykkelse ikke så vigtig.

Når du kører jobbet flere gange, anbefaler vi at justere fokus på laseren en smule, før du kører igen, afhængigt af brændvidden på maskinens linse. Da du har graveret noget af tykkelsen væk, er det nok at køre bordet en smule op for at sikre, at laseren forbliver fokuseret på den overflade, der graveres, så du får det bedst mulige resultat. Hvor meget, du skal justere, afhænger af, hvor meget materiale du har fjernet i den eller de foregående omgang(e), hvilket afhænger af watt-tallet og materialet, men under alle omstændigheder vil det sandsynligvis dreje sig om en lille justering.

Skæring og rengøring

Når graveringsfasen er afsluttet, skærer vi vores stempler ud.

Udskæringsindstillinger
Maskine: 120-watt CO2 Fusion Pro
Hastighed12 % Effekt100 % Frekvens100 %
Du kan finde de anbefalede materialeindstillinger i maskinens manual.

Da vi har indgraveret meget materiale for at opnå den ønskede dybde, er vores stempler ret beskidte. Vi tager dem hen til vasken og skrubber resterne af.

Vi anbefaler at begrænse den mængde vand dit MDF-stempel udsættes for under rengøring. MDF suger væske til sig, og større mængder vand kan forårsage, at materialet ødelægges. Vores stempel blev kun udsat for vand kortvarigt, og det har holdt godt, men holdbarheden kan variere. For at være på den sikre side kan du vælge at rengøre dit MDF-stempel med en tør eller fugtig børste.

Når det er gjort, fjerner vi også den beskyttende afdækning.

Iblødlægning af lapperne

Som en sidste lille del af forberedelserne skal vi lægge vores læderlapper i blød. Dette er muligvis ikke nødvendigt for alle materialer, men med disse lapper fandt vi, at hvis vi lagde dem i blød i vand før prægningen, var de meget mere smidige og meget modtagelige over for stemplingsprocessen. Dette tager ikke så lang tid; vi lagde lapperne i blød i ca. et minut.

Prægning

Nu er det tid til at afprøve stemplerne.

Vi skal trykke stemplerne godt ned i læderet for at få et flot og dybt aftryk. Vi bruger flere klemmer til dette, men en skruestik vil også kunne gøre det. Vi bruger også et par træblokke for at beskytte vores materialer fra klemmerne og fordele trykke jævnt.

Vi påfører dette tryk i et kort, men vedvarende tidsrum (nogle få minutter burde være nok), og så løsner vi klemmerne og ser resultatet.

Som du kan se, gav både MDF og akryl flotte resultater med disse lapper. Begge materialer gav os et mærke af god kvalitet, så prøv at eksperimentere med de materialer, du bruger. Akryl er en dyrere mulighed, men hvis du bruger klar akryl, kan du se igennem grafikken på vores stempel, hvilket gør det endnu lettere at justere vores billeder. Du kan også prøve at bruge træ eller Delrin eller endda metal, hvis du bruger en fiberlaser.

Vi påførte lidt læderbalsam til vores prægede lapper for at hjælpe med at give en flot finish og lidt mere kontrast. Hvis du arbejder med rålæder, kan du også overveje at bruge lidt læderfarve. Lad kreativiteten få frit spil – der er ingen grænser for, hvad du kan lave.

Når vi er færdige, har vi nogle meget karakteristiske prægede lapper. Ved første øjekast kan du måske ikke se, at de kom fra en laser – men det gjorde de! Hvis du har en lasermaskine til rådighed, eller du tænker på at anskaffe dig en, har dette projekt forhåbentlig vist dig, hvordan lasere kan være et meget alsidigt stykke udstyr. Indtil næste projekt: god fornøjelse med laseren!

Er du interesseret i at komme i gang med at lave flotte og anderledes projekter med en lasermaskine? Udfyld formularen på denne side for at få en brochure over hele produktsortimentet og skårne vareprøver, eller ring til nedenstående nummer for at få flere oplysninger. Vores dygtige salgspersonale har tilsammen flere årtiers erfaring og vil hjælpe dig med at finde ud af, hvad du har brug for for at komme i gang.


Telefon: +45 8640 2120

Få en gratis brochure og vareprøver

Modtag brochurer og vareprøver, og få flere oplysninger fra os eller din lokale forhandler.

*
*
*
*
help desk software